5-spice kip met Vietnamese pompoen

2014-01-06

Vandaag, 6 januari 2014, was de warmste 6 januari OOIT.  Het was ook de dag dat Nederland weer aan het werk ging, elkaar al dan niet gemeend de beste wensen wenste , luchtzoenen uitdeelde bij de koffieautomaat en verzuchtte dat het toch eigenlijk best fijn was om van die kinderen af te zijn en weer lekker aan het werk te mogen. Een mooie gelegenheid om weer eens aan de vakantie in Vietnam terug te denken. Daar waar het pas echt warm was. Het recept voor de pompoen komt uit het kookboek  ‘The taste of Vietnam’, dat we hadden meegenomen (wel voor betaald hoor) uit restaurant ‘Morning glory’ in Hoi An. De kip ook, maar daar heb ik zoveel aan gesleuteld dat Mrs. Vy het niet meer zou herkennen.

Voor de pompoen fruit je een sjalotje en fijngesneden knoflook zachtjes in olie. Snijd een oranje (fles)pompoen in stukken en doe deze erbij. Bak even aan. Kook een flinke hand ongezouten pinda’s 15 minuten in 400 ml groentebouillon en doe het geheel (pinda’s + bouillon) bij de pompoen. Laat alles even pruttelen tot de bouillon is ingekookt tot een dikke saus en de pompoen zacht is. Schep er naar smaak wat honing of suiker doorheen en zorg dat dit goed mengt met de rest. Afmaken met fijngesneden verse basilicum.

Voor de kip snijd je een teentje knoflook, een sjalotje, een grote lente-ui, een stukje verse gember en een rood pepertje fijn. Zachtjes aanbakken in de wok. Snijd kipfilet in dunne repen, bestrooi deze met 5-spice poeder en doe dit bij het uien-mengsel. Roerbak alles op hoog vuur, tot de kip gaar is. Eventueel nog wat zout toevoegen en klaar!

 

Reacties