Artisjokken met honing-mosterdsaus

2013-04-29b

Afgelopen maandag had ik een verplichte vrije dag. Daardoor had ik mooi de tijd om weer eens naar de markt te gaan. Hoewel je zou denken dat je daarmee geld bespaart, gaat die vlieger in mijn geval nooit op. Ik zie altijd dingen waarvan ik denk: ‘Ha, leuk/lekker/handig’. En hierdoor kom ik vaak met andere zaken thuis dan ik van plan was. Gelukkig bleef de schade deze keer beperkt. Alleen de artisjokken hadden zich stiekum in mijn mandje gemanoeuvreerd. Het kan erger. Van artisjokken krijg ik altijd zo’n fijn bohemien gevoel. Lekker met je vingers eten en dopen in de saus. En qua bereiding is er niets aan.

Snijd van de artisjokken de stelen af en kook de bloemen in ruim water. Het duurt ongeveer 25 minuten, afhankelijk van de grootte van de artisjok. Dit kun je heel simpel controleren: als je er gemakkelijk een blaadje af kunt trekken zijn, zijn ze klaar.

Maak een sausje van 2 tenen (of 3, voor de liefhebber) geperste knoflook, een lepeltje bio honing, een lepel mosterd, goede extra vergine olijfolie, het sap van een halve citroen en wat verse munt. Gebruik de hoeveelheden die je zelf lekker vindt vergeet niet te proeven tussendoor.

Trek de blaadjes van je artisjok, doop ze in het sausje en ‘trek’ met je tanden het vruchtvlees van het blaadje af. Ga zo door tot er geen blaadjes meer over zijn. Je komt nu bij een hooi-achtige stuk. Snij dit weg. Je komt nu bij het hart (dat wat je ook kant en klaar in potjes vindt). Dit kun je zo in de saus dopen en op eten.

Reacties