Gevulde uien met vijgen en spek

2013-11-03

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik met een half oog Penoza te kijken en drink ik ondertussen een kopje thee.  Buiten regent en onweert het. Ik heb vandaag voor het eerst een dikke jas aan gehad. Vanmiddag heb ik nog maar ‘ns een bananenbrood gebakken en daarna hebben we Despicable Me 2 opgezet, waarbij ik de laatste vijf minuten in slaap gevallen ben. Typisch een herfstige zondag… Op de site van ZTRDG vond ik dit recept voor gevulde uien. Ik heb het een beetje aangepast, om het allemaal wat sneller klaar te maken. Maar dan is het nog steeds een goed herfstig hapje.

Hol per persoon een grote (zoete) ui uit en bewaar de restjes. Zet de uitgeholde uien in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en zet ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 C. Hak ondertussen de uienrestjes, 2 tenen knoflook en wat takjes rozemarijn fijn. Fruit dit alles zachtjes in olijfolie. Snijd een paar plakken pancetta of ontbijtspek fijn en doe dit erbij. Doe hetzelfde met 4 vijgen die je in stukjes hebt gesneden en een handje pijnboompitten. Bak alles nog even aan, tot de pijnboompitten bruin zijn. Haal de uitgeholde uien uit de oven, vul ze met het spek en vijgenmengsel en top af met met geschaafde Parmezaanse kaas. Zet nog even onder de grill tot de kaas is gesmolten. Lekker met lamsworstjes en een frisse salade.

Reacties