Lamskoteletjes met linzen, tuinbonen en feta

2013-09-09

Linzen en tuinbonen. Als er twee peulvruchten zijn met een naar imago zijn het deze wel. Vroeger had ik zo’n vriendenboekje, waarin je klasgenoten konden opschrijven wat hun lievelingsvak was (tekenen en gym), hun idool (Gerard Joling, dat kon toen nog) en hun lievelingsboek (Donald Duck). Ik durf te wedden dat er mensen zijn die bij de vraag: ik heb een hekel aan… ‘tuinbonen en linzen’ hebben ingevuld.  Ik ben van mening, dat alles valt en staat met de manier waarop je dingen klaar maakt. Dus als je vroeger iets vies vond, grote kans dat je moeder gewoon niet zo goed wist hoe ze het lekker kon maken voor je. Daar kon ze ook niet veel aan doen, waarschijnlijk wist haar moeder het ook niet. Nu ik daar over nadenk, in mijn geval ging die vlieger niet op. Ik lustte vroeger geen pannekoeken, terwijl mijn ma de allerlekkerste van de hele school kon bakken. Dus sorry als ik je moeder er ten onrechte van beticht een slechte kokkin te zijn. Misschien ligt het wel gewoon aan jou. Maar goed, hier in ieder geval een receptje (geinspireerd door ElleEten), waarin onze vermaledijde peulvrienden broederlijk zijn samengebracht, op een manier die zelfs de haters lekker zullen vinden.

Verhit boter in een pan. Snijd een sjalotje fijn en fruit deze zachtjes. Vervolgens doe je er een pak tuinbonen uit de diepvries bij. Je kunt het buitenste vliesje er af halen, maar het hoeft niet per se. Het schijnt nogal een werkje te zijn om je eigen boontjes te doppen. Bak alles aan tot je bonen zijn ontdooid. Dan doe je er een blik afgespoelde linzen bij. Als je jezelf echt wilt verwennen, koop je le puy linzen, maar die zijn vrij lastig te krijgen. Warm alles goed door, kruiden met peper en zout. Doe er dan nog wat verse gehakte munt bij en verkruimel er een plak goede feta overheen. Ondertussen bak je een paar lamskoteletjes. Leg de tuinbonen en linzen op het bord en leg daar de koteletjes op.  Strooi er tot slot nog wat munt op. De zachte zoete smaken gaan briljant samen!

Reacties