Op foodsafari door Zuid-Afrika

SA goede hoop
Een beetje magisch, een regenboog bij Kaap de Goede Hoop

 

Het is een druilerige vrijdagavond in november, een uurtje of half tien. Vriendlief is naar een feestje en ik zit op de bank clandestiene kruidnootjes te knagen terwijl ik naar The Voice kijk. Dit is natuurlijk niet cool. Zeker niet wanneer je in hartje Amsterdam woont. Maar het geeft me wel de gelegenheid om even terug te denken aan twee maanden geleden. Toen waren de bank en de kruidnootjes even heel ver weg, want we zaten midden in onze vakantie in Zuid-Afrika.

SA giraffe
Oh, hallo! Krugerpark

In 3 weken zijn wij met de auto van  Johannesburg naar Kaapstad gereisd en hebben in die tijd enorm veel gezien, gegeten, gedronken en genoten. Het is een land dat je blijft verrassen. Te beginnen met de natuur. Om de 20 kilometer zie je een ander landschap aan je voorbij trekken. Van Canadees aandoende dorpjes via Scandinavische dennenbossen tot lege vlaktes die niet zouden misstaan in een aflevering van Mc Cloud’s Daughters.  Elke keer dat je na kilometers onbegaanbare dirtroad denkt dat je er echt klaar mee bent, wacht er om de hoek het meest waanzinnige uitzicht dat je tot dan toe hebt gezien. Dan de dieren die je onderweg tegenkomt. Zebra’s die voor je neus oversteken, olifanten die familieruzies uitvechten en apen die er met je ontbijt vandoor gaan. En natuurlijk de mensen. De getatoeëerde oud-Marinier die vanaf 500 meter een man kan neerschieten, maar zijn dagen nu slijt met het schieten van mooie plaatjes en het beschermen van neushoorns. Patrick die met alleen een dekentje 2 weken in de woestijn overleeft en lachend een hap poep eet.  De ‘politiemannen’ die je een flinke bekeuring geven, maar minder fanatiek blijken te zijn op het moment dat ze het geld niet meteen cash in hun diepe zakken kunnen laten verdwijnen. De bejaarde gids die samen met Nelson Mandela op Robbeneiland heeft gezeten en hier verhalen over vertelt waar je kippenvel van krijgt.  Niet zo’n grote verrassing, maar wel gek om te merken: de resten van de apartheid die je nog steeds om je heen ziet.

SA CT
Gekleurde huisjes in Bo Kaap, Kaapstad

 

SA amsterdam
We kunnen met de bus terug

Maar hier gaat het natuurlijk ook over eten en drinken.  Bobotie, bredie, biltong en  natuurlijk braai, we hebben het allemaal geproefd. Ook kudu, koeksister en kerrieafval hebben op ons bordje gelegen. En dat hebben we allemaal weggespoeld met de lekkerste Zuid-Afrikaanse wijn en, artisanale biertjes . Verder zijn we er achter gekomen dat alle b&b-houders in ZA dezelfde hobby hebben: monsterontbijten maken. Je kunt hen niet blijer maken dan door te zeggen dat je je scrambled eggs met kaas, bacon, worst, paddenstoelen, tomaat en extra ei en bacon wilt hebben. Bij één cottage had de eigenaresse 20 soorten jam neergezet, allemaal zelf gemaakt. Maar het toppunt was het 5-gangenontbijt bij Parker’s Cottage in Kaapstad, met pannenkoeken met appeltjes met portsaus en ijs als hoogtepunt. En dan nog een chocoladecroissantje erbij bestellen omdat je bang bent dat je anders wat mist… Oh boy. Ik ben twee keer uit mijn broek gescheurd en was 5 kilo zwaarder toen ik terug kwam.  Dus ben ik nu weer braaf aan het lekkerzonderen. Behalve op vrijdagavond. Want als je niet cool kunt zijn, mag je kruidnootjes knagen.

SA aap
Deze aap heeft het op ons ontbijt voorzien, St. Lucia

 

SA Bramon
Lunch tussen de wijnranken bij Bramon Wine Estate

 

SA harry
Must do: Harrie’s Pancakes in Graskop

 

SA Velvet
Monsterlijke red velvet cake bij Tasty Table in Jeffrey’s Bay

 

SA Vergelegen
Een gezond quinoamoment bij Vergelegen Wine Estate

 

SA koffie
Cappuccino bij de hippe conceptstore Haas in Kaapstad

 

SA Bier
Slow beers drinken bij Darling Brew in Darling
SA Kerrie
Kerrie afval, oftewel pens, bij een sunday meat carvery in Pretoria

 

 

Reacties