Oud en nieuw in Berlijn

 

 

Berlin

Een van de beste tips die ik het afgelopen jaar gekregen heb, is dat je als je thuis komt van vakantie, je meteen je volgende trip moet plannen. Zo heb je altijd iets om naar uit te kijken. En dus keek ik al vanaf begin oktober uit naar onze Berlijnse mini break. Dit jaar zouden we niet uit verveling toch maar die vierde oliebol naar binnen werken, niet tevergeefs uitkijken naar het vuurwerk van de Chinees op de Scheldestraat en ook niet in een kringetje zitten wachten tot het op teletekst 00:00 uur zou worden. Nee, wij zouden Oud & Nieuw dit jaar heel anders gaan vieren! En dus stapten we op de maandag na kerst in ons leasebakkie om zeseneenhalf uur later op de kerstmarkt onder de Gedächtniskirche een Glühweintje te bestellen.

Ondanks de val van de Muur in 1989, nu 25 jaar geleden, is Berlijn nog steeds een stad van tegenstellingen, al zijn deze natuurlijk niet zo scherp als toen. Terwijl we door de straten in voormalig Oost en West liepen, had ik de hele tijd het nummer ‘Over de Muur’ van Klein Orkest in mijn hoofd, als een soort soundtrack bij elke stap door de stad.  En we hebben weer een hoop stappen gezet…

Berlijn dom2
Sprookjesachtig: de Dom in de sneeuw

 

Van al dat lopen krijg je natuurlijk honger. Ook qua eten is Berlijn een stad van enorme verscheidenheid. Van vette curryworsten tot vegan supermarkten en een Vietnamees op elke straathoek. Als voorbereiding had ik van tevoren alle hippe blogs zitten uitpluizen om volledig op de hoogte te zijn van alle places to be. Dit bezorgde me zowaar een beetje stress, aangezien we minstens een maand in Berlijn zouden moeten blijven om nog niet eens de helft van de lijst te kunnen afstrepen. Daarnaast gooit de praktijk nou eenmaal vaak roet in het eten en kom je dus weleens op plekken terecht die het hotspot lijstje niet gehaald hebben. En daarom hebben we bij l’ Osteria zitten smullen van een toeristische pizza ter grootte van een wagenwiel, 50 euro betaald voor een ontbijt bij KaDeWe (tip: pas op met de fruitsalade…), ons in regenachtig Kreuzberg gelaafd aan een copieuze lunch/diner bij Indiaas restaurant Amar en perfecte minischnitzels gegeten bij Repke Spätzlerei.

Verder zogezegd voor ons geen oliebollen dit jaar, maar Pfannkuchen. Dit zijn geen pannenkoeken, maar…. Berliner bollen! Gevuld met jam, advocaat, Nutella, ananas, noem maar op en met een dikke laag glazuur, waarvan de gaten spontaan in je kiezen springen. Maar lekker dat ze zijn!

Berlijnwheel
Reuzenrad bij Brandenburger Tor

 

Het doel van onze reis was natuurlijk om Oud en Nieuw te vieren. Nu heb je daarvoor in Berlijn verschillende mogelijkheden. Je kunt op een heuvel naar het vuurwerk kijken, op een boot gaan zitten of in een chique penthouse club stijlvol het nieuw jaar inluiden. Maar het meest memorabel, zo hadden wij gehoord, is de massale Sylvesterparty rond de Brandenburger Tor, waar zo ongeveer een miljoen mensen op af komt. Twee kilometer PartyStrasse met kraampjes met worst, bier, grijpmachines en podia met B-artiesten. Dit jaar stonden Tokio Hotel, onze eigen Hermes House Band en mijn grote idool David Hasselhoff op het programma. En zo proostten we om 00:00 uur tussen de mensenmenigte met een biertje op het nieuwe jaar. Hopelijk heeft dat weer mooie avonturen voor ons in petto. Onze volgende reisplannen hebben we in elk geval al gemaakt. Indonesië. Weer iets om naar uit te kijken!

Berlijn worst
Broodje braadworst voor de stevige trek

 

Berlijnschneeweiss2
Toprestaurant in Friedrichshain: Schneeweiss

 

Berlijn tosti
Brakke tosti met Van der Valk-kers bij Keyser Soze in Berlijn Mitte

 

Berlijn silo (2)
Pretty brunch bij Silo Coffee in Friedrichshain

 

Berlijn silo (3)
Nog zo’n fijne brunch bij Silo

 

Berlijn
Krachtige kippensoep en banh bao bij Qua Phe

 

Berlijn silo (5)
Homemade taart en een spelletje bij Kaufbar

 

Berlijn silo (4)
Bij Aufschnitt verkopen ze knuffelworsten

Reacties