Pindasoep met Indische maiskoekjes

2013-11-10

Gisteren bedacht ik dat ik zin had in pindasoep. Met de knapperige maiskoekjes die mijn moeder vroeger maakte. En in plaats van naar de landelijke grootgrutter gingen we voor de verandering eens naar de toko om inkopen te doen. Je bent een Indo of niet he. Voor de geinteresseerden (en dat zijn vooral mijn moeder en mijn tante): Toko Ramee op de Ferdinand Bolstraat (tante knikt nu goedkeurend).  Waar je bij de supermarkt moet zigzaggen tussen de vulkarren die  strategisch midden in de gangpaden worden gezet en de medewerkers vaak drukker bezig zijn met zichzelf dan met hun klanten, is deze toko een oase van vriendelijkheid. Toen ik met mijn handen vol met tahoe, klappermelk en ketjap stond, kreeg ik een mandje aangereikt om alles in te doen. Terwijl we aan het koekeloeren waren bij de seroendeng en de kroepoek, werden we gewezen op hun ‘huismerk’: zelf gemaakt in plaats van uit de fabriek. Of we vooral wilden laten weten of we het lekker vonden. En tot slot kregen we bij het afrekenen een paar mini-banaantjes mee, voor onderweg. Dat is toch leuk!

Voor de pindasoep: Hak een uitje, een teen knoflook, een chilipepertje en een stukje verse gember fijn en fruit dit in olie. Snijd een kipfiletje in kleine reepjes en bak even mee. Schep alles over in een soeppan. Doe er dan 400 ml kokosmelk, 600 ml water en een kippenbouillonblokje bij en breng aan de kook. Draai het vuur lager en doe er ongeveer 250 gram pindakaas bij (twee heeeel grote eetlepels). Goed roeren tot de pindakaas is opgelost. Laat het dan nog even zachtjes doorkoken. Schep in kommen en garneer met seroendeng en koriander.

Voor ongeveer 10 maiskoekjes: Meng in een grote kom 300 gram mais, een fijngehakt chilipepertje, een bosui in ringetjes, gehakte koriander, een snuf nootmuskaat, peper en zout, twee eetlepels bloem en een ei goed door elkaar. Laat in een wokpan olie goed heet worden. Hierin ga je de koekjes frituren. Vorm met een lepel hoopjes maisbeslag en laat deze voorzichtig in de hete olie glijden. Per kant in ongeveer 2 minuten goedbruin en krokant bakken. Laat daarna uitlekken op keukenpapier. Lekker met sweet chili saus!

 

Reacties