Salade met tahindressing en granaatappel

2013-08-07

Mooi he, dat neon-achtige blauwe licht op de foto? Het lijkt wel of deze in zo’n anti-junk portiekje is gemaakt.  Het was gisteren ineens zo donker buiten, dat er met natuurlijk licht niet te fotograferen viel. Althans, mij lukte het niet. En zo krijgt zo’n enorm puur en eerlijk gerechtje (uit Plenty van Ottolenghi) een tacky tintje. Zeker met die kunstmatig oranje karbonaad op de achtergrond. Je waant je zo in een tourist trap in het buitenland, zo eentje waar ze geen menukaart hebben maar alleen groezelige plaatjes. Deze enigzins bewerkelijke salade met tahin is er een voor de liefhebber. Tahin is een sesamsausje dat magische eigenschappen bezit. In het potje is het heel dun, maar als je er een beetje water bij doet en blijft roeren wordt het vanzelf dik. Een beetje als pindakaas. Het geeft een intense, haast rokerige sesamsmaak, die behoorlijk overheersend kan zijn. Doseer de tahin dus goed, beter te weinig dan te veel.

Rooster een grote aubergine ongeveer 1 uur in de oven, zodat deze zacht geworden is. Haal met een scherp mes het vel van de aubergine, hak het vruchtvlees fijn en doe dit in een schaal. Voeg 70 gram tahin, het sap van een halve citroen, 4 eetlepels water, een fijngesneden teen knoflook en een handje gehakte peterselie toe. Meng alles goed en voeg nog wat van het een of het ander toe tot je de smaak en substantie lekker vindt. Snijd een komkommer in boogjes en cherrytomaatjes door de helft. Schep dit door de aubergine-tahindip. Strooi er tot slot granaatappelpitjes overheen. Wij aten er een karbonaadje bij, maar ik gok dat het vooral bij lamsvlees heel lekker is. Je kunt de saus ook gebruiken om groenten in te dippen.

 

Reacties