Salade van meiraap, knolselderij, appel en walnoot

2014-07-14

Soms loop ik door de supermarkt en zie ik zomaar iets liggen dat ik nog nooit gegeten heb,  maar er wel interessant uit ziet. Zoiets belandt dan toch in mijn mandje.  Met het gevaar dat het vervolgens drie weken ligt te rotten in de ijskast, omdat ik geen idee heb wat ik er mee moet. Zo heeft de Chinese tayer, die er uit ziet als een kruising tussen een harige aardappel en een kleine kokosnoot, geduldig liggen wachten op zijn bestemming. Helaas was zijn laatste bestemming de prullenbak. Je schijnt er heerlijke Surinaamse soep mee te kunnen maken, maar dat wist ik toen nog niet. De laatste tijd werd mijn aandacht aangetrokken door een bak met paars-witte miniknolletjes. Meiraapjes. Is er een groente die een gezelligere naam heeft? Ik heb ze gekocht omdat ik ze schattig vond. Deze heb ik alleen niet laten verpieteren in het uienmandje, maar verwerkt in de knolselderijsalade uit het boek ‘Echt eten’ van Jonathan Karpathios.

Snijd een halve knolselderij en vier meiraapjes in kleine blokjes. Blancheer in water met zout tot ze beetgaar zijn. Ondertussen snijd je een paar augurken en een groene appel in blokjes. Meng dit met een klein bekertje creme fraiche, mierikswortel naar smaak, het sap van een halve citroen en peper en zout. Giet de knollen en raapjes af en laat even afkoelen. Meng dan door de appel en augurk. Tot slot wat gehakte walnoten toevoegen. Lekker met een stukje  gebakken zalm.

 

Reacties