Salade met haricots verts en artisjokharten

2013-09-01

Weten jullie wat ook een leuk adresje is in Amsterdam? Entrecote et les dames. Je eet daar dus alleen entrecote (of sliptongetjes als je niet van vlees houdt, maar door anderen gedwongen wordt om hier te eten), met niet meer dan wat krokante Franse frietjes en een simpel slaatje vooraf. Maar het allerlekkerste is wel het sausje dat er bij zit. Het heeft even geduurd, maar ik ben er achter wat dat sausje zo speciaal maakt: dragon. Sinds ik het ontdekt heb doe ik het vaker door dressings heen. Het schijnt dat je het best verse dragon kunt gebruiken, maar omdat dat vrij lastig te krijgen is, haal ik het gewoon gedroogd uit een potje. Het geeft een bijzondere, karakteristieke smaak, een beetje anijsachtig maar dan met een bitter en peperachtig randje.

Voor een zomerse salade kook je ongeveer 200 gram haricots verts beetgaar. Laat even afkoelen en meng dan met ringetjes rode ui, artisjokhartjes uit blik (in kwarten), verschillende soorten kerstomaatjes en wat verkruimelde feta. Maak een sausje van een flinke theelepel mosterd, het sap van een halve citroen en een theelepel gedroogde dragon. Meng hier in een dun straaltje extra vierge olifolie doorheen, tot je de gewenste dikte hebt. Het lekkerst is een lobbige dressing. Fijn woord, lobbig. Wij aten er een gebakken scharrelkipfiletje bij, gekruid met piri piri, paprika- en gemberpoeder.

Reacties