Vietnam in geuren en kleuren

Vietnam markt

Het is een tijdje stil geweest op Lekkerzonder. Ten eerste omdat ik mijn blog gebruikt heb waarvoor ik hem begonnen ben: om op momenten zonder inspiratie terug te kunnen grijpen op recepten die ik al eens eerder gemaakt heb. En momenten zonder inspiratie waren er de afgelopen tijd genoeg! Daarnaast hebben Jochem en ik de afgelopen weken de storm, regen en druilerigheid van ons kikkerlandje verruild voor het (ook niet altijd) tropische Vietnam. Het was een geweldige reis! Tegen de mensen die Vietnam ook op hun lijstje hebben staan, wil ik zeggen: doe het nu! Nu is het land nog relatief onbedorven, zodat je nog de kans hebt om op authentieke en idyllische plekjes terecht te komen voordat er een all-inclusive resort uit de grond gestampt is.  Onze reis begon in de hoofdstad Hanoi en voerde via Ha Long Bay, Hoi An, Ho Chi Min City en de Mekong Delta naar Phu Quoc, een paradijselijk eiland voor de kust van Cambodja.

Vietnam bananen

Wat ik al een beetje had verwacht, maar waarin we zeker niet in zijn teleurgesteld: het eten is geweldig! Alles even vers (very fresh, very healthy, you should try!), kleurrijk, geurig en smakelijk. We hebben oprecht niet één keer gehad dat het eten tegenviel. En dat terwijl wij onder andere kikkers en slangen op ons bordje hebben gehad. De ‘very tasty’ country rat hebben we maar aan onze neus voorbij laten gaan. Het was er het seizoen trouwens ook niet voor.

Hoogtepunten uit de Vietnamese keuken:

Vietnam koffie

Vietnamese koffie, smaakt bijna chocolade-achtig, extra lekker met een scheut gecondenseerde melk en ijsblokjes. Het was mijn favoriete drankje.

Pho bo: soep met rijstnoedels, plakjes beef, allerlei verse kruiden en vissaus.

Vietnam bun cha

Bun cha: gegrillde ‘koekjes’ van varkensvlees met rijstnoedels, verse kruiden en groenten, vissaus en bouillon.

Fresh spring rolls: garnalen, verse groenten en kruiden gewikkeld in vers, zacht rijstpapier en vissaus om te dippen.

Banh mi thit: verse knapperige baguettes met gegrilld varkensvlees en verse groenten en kruiden.

White rose: transparante, witte dumplings gevuld met garnalen.

Vietnam salade

Kleurrijke salades van groene papaya en groene mango, altijd met een sausje van vissaus, rode peper, limoen en pinda’s.

Banana & mango springrolls: gefrituurde loempiaatjes gevuld met mango en banaan, met chocoladesaus om te dippen.

En dan vergeet ik waarschijnlijk nog de helft.

In Hoi An hebben we bij twee restaurants (Morning Glory en Mermaid) bij van een echte Vietnamese celebrity chef gegeten: Miss Vy. Van Jochem kreeg ik het kookboek van miss Vy cadeau, zodat we thuis nog eens een receptje kunnen maken als we heimwee hebben…. En reken maar dat dat gaat gebeuren!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reacties