Amsterdamse waterzooi met kabeljauw en groenten

2015-01-08

Het leukste aan koken vind ik dat je ongestraft je creativiteit kunt gebruiken. Je kunt een beetje experimenteren, ziet meteen de resultaten en het is niet erg als het mis gaat (tenzij je op eerste kerstdag een 7-gangen diner voor de hele familie aan het maken bent natuurlijk). Ik ben in elk geval altijd blij verrast als ik zomaar wat bij elkaar gegooid heb en het dan nog smaakt ook. Vandaag heb ik per ongeluk een soort waterzooi gemaakt. Je weet wel, zo’n typisch Belgisch gerecht van de categorie ‘paling in ‘t groen’. De Gentse variant bevat onder andere room, aardappelen en als je geluk hebt een scheut witte wijn. Deze skinny detox-variant doop ik bij deze tot Amsterdamse waterzooi.

Verhit olijfolie in een hapjespan en fruit hierin een fijngesnipperd sjalotje en twee tenen knoflook. Snijd een preitje in dunne ringen en ongeveer 200 gram worteltjes in stukken en bak mee. Voeg later een half doosje (diepvries)tuinerwtjes toe. Bestrooi met Provençaalse kruiden, peper, zout en kerrie. Schenk er vervolgens ongeveer een halte liter groentenbouillon bij en laat even pruttelen. Snijd een stuk kabeljauwfilet in grove stukken en leg bovenop de groenten. Doe het deksel op de pan en laat de vis gaar worden. Schep in diepe borden en maak af met een beetje gehakte verse munt.

Reacties