Aubergine parmigiana

2013-03-24

Tien jaar geleden was ik nog jong en onbedorven en in Florence voor een talencursus. Ik zat daar in een soort studentenhuis vlakbij de Duomo en had daar de tijd van mijn leven. Echt veel gekookt werd er niet. Je zou ook gek zijn, met op elke hoek een restaurantje met de lekkerste pizza’s en pasta’s. De enige keer dat een huisgenootje het aandurfde om thuis te kokkerellen, kan ik me echter nog goed herinneren. Ze maakte melanzane alla parmigiana. Als we dit eten moet ik nog altijd aan die Florentijnse keuken denken. Deze lente gaan we een roadtrip door Italie maken, van Milaan naar Amalfi. Florence wordt natuurlijk niet overgeslagen. Eens kijken of de melanzane daar net zo lekker is als in mijn herinnering…

Oorspronkelijk is het een bijgerecht, maar het is zo rijk en vullend dat je het het uitstekend als hoofdgerecht kunt eten, eventueel met een frisse salade erbij.  Snijd 2 aubergines in plakken, wrijf in met olijfolie en grill de plakken op de grillpan tot ze zacht zijn.  Snijd ook 2 vleestomaten en 2 bollen buffelmozarella in plakken. Leg de plakken aubergine, tomaat en mozzarella apart. Ondertussen maak je een tomatensaus van een gesnipperd uitje, 2 geperste knoflooktenen, wat gedroogde italiaanse kruiden en een snuf kaneel. Laat dit een beetje fruiten in olijfolie. Doe er dan 2 blikjes tomaatstukjes bij (of maak je tomatensaus helemaal zelf) en wat fijngesneden verse basilicum. Laat even pruttelen. Schenk een laagje saus in een ovenschaal. Leg daarop plakken tomaat en daarop plakken aubergine en mozzarella. Herhaal dit en eindig met een laagje saus waarop je plakjes mozzarella legt. Strooi er ook wat geraspte parmezaanse kaas overheen. Zet de schaal in een voorverwarmde oven en laat ongeveer in een half uur goudbruin worden op 200 C. Buon appetito!

Reacties