Boerenkool met flespompoen en zwarte bonen

2013-10-27

Afgelopen week zat ik op de hei, zoals dat heet. Niet in een hutje, wel in een hotel, met als doel mijn skills als consultant te verbeteren. Dat kost een hoop energie, maar dat werd gelukkig door de beste mensen van hotel Kruller ‘s avonds weer aangevuld door zelfgedraaide garnalenkroketjes, hertenbiefstukjes en creme brulée. Na vijf dagen zat zowel mijn hoofd als mijn maag vol.  Tijd voor ongecompliceerd vermaak en een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Met in de hoofdrol: boerenkool. Boerenkool is in opmars sinds de gezondheidsjunkies het gebombardeerd hebben tot superfood. Ik heb me een tijdje afgevraagd wat toch dat mysterieuze ‘kale’ (spreek uit: keel) was, dat op allerlei sites genoemd werd. Bleek deze exotische groente gewoon onze oude vertrouwde boerenkool te zijn. Normaal gesproken denk ik dan meteen ‘met worst’. Alsof het één woord is: boerenkoolmetworst. Mijn goede vriendin Gwyneth Paltrow denkt daar anders over en maakt er iets Mexicaans van, met zwarte bonen en limoen.

Snijd een kleine flespompoen in stukken, leg op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met zout en gedroogde chilivlokken en rooster ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 C. Ondertussen snijd je een sjalotje in grove stukken. Verhit olijfolie in een wok en fruit hierin de sjalot. Doe hierbij ongeveer 300 gram gesneden boerenkool (gewoon die je normaal in een stamppot zou doen) en roerbak dit tot de boerenkool iets zachter is. Doe er vervolgens een blik zwarte bonen bij, een beetje peper en zout en het sap van een halve limoen. Dan doe je er de geroosterde pompoen bij. Schep alles nog eens om op hoog vuur (de boerenkool moet wel knapperig blijven) en schep in diepe borden. Serveer met een sausje van sour cream, koriander en een beetje sambal.

Reacties