Courgettegratin met hazelnoten en tomatensla

2013-05-03

Langzaamaan begint de lente terrein te winnen. De dagen worden zonniger, langer en warmer. Dat werd tijd. Gisteren hadden we bedacht dat we dat mooi konden vieren met een toetje bij Pisa. Bij Pisa werken chagrijnige Italianen die eruit zien alsof ze rechtstreeks uit Jersey Shore gewandeld komen. Te bruin, heel veel gouden oorbellen, over-geepileerde wenkbrauwen, dat werk. En dan heb ik het alleen nog maar over de mannen. Maar dat mag de pret niet drukken, want hun ijs is het lekkerste van Amsterdam, vinden wij. Dat wel meer mensen dat vinden bleek toen er gisteren een rij stond tot op de straat. Maar het was het wachten wel waard. Wat we voor ons toetje gegeten hadden? Courgettegratin met hazelnoten en een eenvoudige tomatensla.

Snijd 2 courgettes in dunne plakken en bak deze in olijfolie, samen met een sjalotje en 2 tenen knoflook,  tot ze zacht en doorzichtig zijn. Schep een laag courgettes in een ovenschaal en leg daar plakjes (buffel)mozzarella en wat blaadjes basilicum  bovenop. Herhaal dit met nog een laag courgette, mozzarella an basilicum. Hak een bakje blanke hazelnoten fijn in de keukenmachine en strooi deze in een lekker dikke laag over je overschotel heen. Zet ongeveer 20 minuten in de oven op 200 C, tot de noten goudbruin zijn. Lekker met een salade van verschillende soorten tomaat (cherry, roma, tasty toms), gescheurde blaadjes basilicum en een dressing van goede extra vergine olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout.

Reacties