Gebakken kikkererwten

2013-08-05

Dit weekend kwamen er vrienden bij ons eten. Bij wijze van verjaardagscadeau ging Jochem voor hen koken. De bofkonten. Alles kon en mocht, behalve vlees en vis. Misschien moesten we ons vroeger drie keer op het hoofd krabben bij een dergelijk verzoek, maar sinds we het kookboek van Ottolenghi hebben, draaien we onze hand daar niet meer voor om. Het werd Marokkaanse wortelsalade en linzen met gegrillde aubergine. Superlekker, alleen heb ik er geen bewijs van. We maken het vast nog een keer. Vandaag aten we weer iets vegetarisch uit Ottolenghi: gebakken kikkererwten. Klinkt armoedig, kost ook geen drol, maar het smaakt rijk en is hartstikke voedzaam. Als ik dit had geweten toen ik nog studeerde, hadden we een stuk minder pastaprutjes met spekjes en Boursin gegeten denk ik.

Snijd een paar worteltjes in stukjes en bak samen met 2 teentjes knoflook in olijfolie in de wok. Doe er een blik afgespoelde kikkererwten bij, het sap van een halve citroen en kruiden naar smaak. Wij deden er gember, paprikapoeder en kaneel bij. Officieel hoort er karwijzaad in, maar dat hadden we niet in huis. Laat alles even bakken. Hak wat verse munt en koriander fijn en voeg op het laatst toe. Even omscheppen,  en serveren op een bedje van veldsla en rucola. Daarop doe je nog een flinke schep dikke Griekse yoghurt, eventueel nog wat olijfolie extra vierge eroverheen een beetje verse munt en zwarte peper.

Reacties