Geroosterde flespompoen met limoen en yoghurtsaus

2013-06-09

Van mijn broertje kreeg ik voor mijn verjaardag het kookboek ‘Plenty’ van Yotam Ottolenghi cadeau. Voordat jullie denken dat mijn broertje tussen de 7 en 11 jaar is en dat het een wel heel doordacht cadeau is voor die leeftijd, zal ik maar verklappen dat de beste jongen reeds 30 lentes heeft gezien. Maar ja, hij is nog steeds jonger dan ik en dan blijft het toch altijd mijn broertje. Al wordt hij 80.

De komende week ga ik elke dag een recept uit mijn nieuwe kookboek proberen. Ik weet niet of meneer Ottolenghi het leuk vindt dat ik hier zomaar zijn recepten verklap, al denk ik niet dat hij dit ooit leest. Maar veiligheidshalve zeg ik alvast dat ik vaak mijn eigen (gemakzuchtige) draai geef aan zijn recepten en dat er in het boek heel mooie plaatjes, leuke anekdotes en nog veel meer lekkere dingen staan.

Dit bijgerecht is fris en geurig, maar tegelijk zo vullend, dat het best voor een vegetarisch hoofdgerecht door kan gaan.  Neem een flinke flespompoen. Snijd deze in de lengte door de helft, haal de zaden eruit en snijd plakken van ongeveer een centimeter dik. Meng in een schaaltje 4 eetlepels olijfolie,  piment en een lepeltje kardemompoeder. Dit laatste kun je maken door de zaadjes uit kardemompeulen met een vijzel fijn te wrijven. Wrijf de stukken pompoen in met de olie en zet een kwartiertje in een voorverwarmde oven op 210 C. Ondertussen ontdoe je twee limoenen van hun  groene schilletje. Snijd de limoenen in kwarten en die kwarten in dunne plakjes. Meng met 2 eetlepels goede olijfolie en een flinke snuf zout. Voor de yoghurtsaus meng je Griekse yoghurt  met 2 eetlepels limoensap en een lepel tahin (sesampasta). Haal de pompoen uit de oven. Als het een beetje afgekoeld is lepel je de saus eroverheen, daarna de limoenstukjes. Tot slot bestrooien met verse koriander. Wij aten er een visje bij, maar als ik eerlijk ben was dat niet eens nodig.

Reacties