Wintersalade met boerenkool en zoete aardappel

2014-02-10

Een tijdje terug zat ik naar de Nationale Eet Test te kijken. Wist je dat we met z’n allen jaarlijks 400 miljoen hamburgs naar binnen stouwen? En dat slechts 10% van alle Nederlanders dagelijks 2 ons groente en 2 stuks fruit eet? Nog zo’n wetenswaardigheidje: de favoriete stamppot van ons hongerige volkje is de stamppot boerenkool. Ik had zelf op de andijvie gegokt, maar dat was het dus niet. Al met al kreeg ik zo de indruk dat we in dit land niet bepaald gezond bezig zijn qua voeding. Maar een ding hebben we wel goed begrepen. Waar de rest van de wereld ‘kale’ net als superfood aan het ontdekken is, weten wij al lang dat die goede oude boerenkool onmisbaar is als je in de winter je vitaminen en mineralen een beetje op peil wilt houden. Bij deze een receptje (van realsimple.com) voor een enorm lekkere salade die boordevol superfoods zit.

Maak een dressing van het sap van een citroen, een lepel grove mosterd en een eetlepel olijfolie en meng dit met net zo veel boerenkool als je nodig hebt. Ondertussen snijd je 2 middelgrote zoete aardappelen in stukken. Leg deze op de bakplaat van je voorverwarmde oven, besprenkel met olijfolie en zout en rooster in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Snijd een zoete, frisse appel (met schil) in dunne plakjes. Meng dit met de boerenkool en doe er dan ook nog een flinke hand geroosterde, ongezouten amandelen doorheen. Tot slot voeg je de geroosterde zoete aardappel toe. Goed door elkaar husselen zodat alle smaken goed vermengen. Aftoppen met geschaafde pecorino en je hebt een heerlijke, fris-zoete variatie op de geliefde boerenkoolstamppot.

 

Reacties