Zoete aardappelsoep met sinaasappel en oesterzwammen

2013-11-02

 

Jaja, denk je nu, zoete aardappelsoep, dat is niet helemaal lekkerzonder! Toch wel, want de zoete aardappel is helemaal geen familie van de aardappel, maar een knol, ook wel bataat genoemd. Deze is supergezond, want bevat veel vezels, houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en bevat complexe koolhydraten, waardoor je een lange tijd geen honger hebt. En dat kwam gisteren goed uit, want we gingen naar de Museumnacht. Ik vind dit een van de leukste dingen om in Amsterdam te doen. Mooi om te zien dat de musea echt hun best doen om er wat bijzonders van te maken. De Hortus was daar het beste in geslaagd, door hun terrein om te toveren tot een spookhuis, compleet met zombies die een keurige danceroutine uitvoerden op de muziek van Thriller. Ook altijd leuk is NEMO, met deze keer het thema ‘Sweet science’:  gefrituurde maden om in de chocofontein te dippen, lichtgevende ijsjes, tomaten die naar aardbei smaken en drankjes waar rook vanaf komt. Dan is dit soepje een stuk eenvoudiger…

Hak een sjalotje, 2 tenen knoflook en een stukje verse gember fijn en fruit dit in een beetje olijfolie. Strooi er flink wat ras el hanout bij en bak alles even aan tot het lekker gaat geuren. Snijd voor een flinke pan soep +/- 900 gram zoete aardappel in blokjes en doe dit ook in de pan. Maak een liter boullion (kip of groente) en giet ongeveer 3/4 bij de aardappelen, totdat deze net onder staan. Zet het vuur hoger en breng aan de kook. Laat doorkoken tot de aardappelen gaar zijn. Giet alles over in een soeppan, zet de staatmixer erop en pureer glad. Doe er dan meer boullion bij en het sap van 2 sinaasappels, totdat je de gewenste dikte hebt. Alles goed doorroeren en nog even warm houden. Ondertussen scheur je per persoon een handje oesterzwammen in stukjes, bak deze in olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Schep de soep in borden, doe daar de oesterzwammen bij en bestrooi met gehakte verse munt en koriander.

 

Reacties